Představení nejžhavější novinky roku 2024

Představení nejžhavější novinky roku 2024

Po Stopách Darwina

Vítejte na palubě lodi Beagle, mladí přírodovědci! Jste tu právě včas, abyste Charlesi Darwinovi pomohli dokončit jeho novou knihu O původu druhů! Vyplouváme!

V rodinné hře Po stopách Darwina se ujímáte role mladých pomocníků Charlese Darwina. Ve 12 kolech budete studovat živočichy, provádět kartografický průzkum, rozvíjet teorie a publikovat svá zjištění. Ten, který nejvíce přispěje k dokončení Darwinovy knihy, se stane vítězem! Tak se na to pojďme podívat z blízka!

Darwin_general-2.jpg

Jak se to hraje?

Do středu stolu položíme desku výpravy. Na ní rozložíme lícem nahoru 9 destiček zvířat či osobností. Vedle herní plochy pak přichystáme lícem dolů dobírací hromádky, 12 destiček za každého hráče. Na ikonu lodi na plánu položíme figurku lodi Beagle. Na příslušná místa dále položíme žetony průvodců, publikací a kompasů.  Na tři volná místa položíme lícem nahoru destičky teorií. Ze zbylých teorií utvoříme lícem dolů dvě dobírací hromádky.

Každý z hráčů obdrží deník přírodovědce, jednoho průvodce a jednu náhodně vylosovanou teorii.

Hráč, který se jako poslední plavil po moři se stává začínajícím přírodovědcem. Obdrží figurku Darwina a hra může začít.

Darwin_Blog_kolaz03_600x222_v01.jpg

Ve svém tahu si hráč zvolí z nabídky jednu destičku zvířete či osobnosti, která se nachází na dohled lodi Beagle. To znamená, že se nachází ve sloupečku či řádku, vedle kterého zrovna kotví figurka lodi. Destičku si umístí do svého deníku a následně posune loď po směru hodinových ručiček o tolik tahů, jak vzdálená byla destička od lodi Beagle. Tedy o jedno, dvě nebo o tři pole. Vzdálenost počítáme vždy od figurky lodi. Další hráč si pak vybírá opět podle aktuální polohy lodi. Svým tahem tak určujete, z čeho si bude vybírat protihráč.

A podle čeho si vybíráte? Každá destička má na sobě několik informací.

U zvířat vidíme české a latinské jméno a jeho velikost. To důležitější pro hru je však určení třídy (členovec, savec, pták či plaz) a ekosystému (Amerika, Afrika, Asie, Oceánie). Podle toho totiž pozorovaná zvířata umisťujete do svého deníku. A proč je to důležité? Když se vám totiž podaří zaplnit celý řádek nebo sloupec (tedy celou třídu či ekosystém), napíšete o tom publikaci. A taková publikace vám na konci hry přinese 5 bodů.

Tím jsme však nevyčerpali vše, co na destičkách zvířat máme. Některá zvířata přinesou okamžitý bonus v podobě nového pomocníka, kompasu či získání figurky Darwina. Jiné pak přinesou body na konci hry, pokud ovšem budou stále vidět. Během hry se vám snadno může stát, že budete zkoumat zvíře shodné třídy a ekosystému, jako jste již v průběhu hry zkoumali. V takovém případě jednoduše novou destičkou překryjete tu původní. Vyhodnotíte bonusy z nově přiložené destičky, ovšem na ty spodní již nadále nebude brán zřetel. A jako odměnu za takové zkoumání si můžete vzít jednu destičku s teorií. Ty potom mohou přinášet body na konci hry v závislosti na dané podmínce konkrétní teorie. Teorie může přinést například jeden bod za každého ptáka na desce přírodovědce včetně těch zakrytých.

S destičkami osobností se zachází obdobně, jako s destičkami zvířat. Jsou to známí lidé, kteří vás na vaší cestě inspirují. Přinášejí jak okamžité bonusy, tak body na konci hry. Není však možné jejich destičky dávat na sebe. V průběhu jedné hry se tak nikdy nemůžete nechat inspirovat více než třemi osobnostmi. 

Už jsme mluvili o pomocnících, nyní je čas představit, k čemu vlastně pomocníci jsou. Vybrat si na pozorování to správné zvíře je klíčové a někdy se vám třeba nehodí žádná z nabídky tří destiček. Můžete proto využít pomocníka k tomu, abyste posunuli loď Beagle o jedno pole dopředu či dozadu. Pokud by vám i tento posun byl málo, můžete po zaplacení pomocníka vzít aktuální nabídku 3 destiček na dohled lodi Beagle a vyměnit je za jiné destičky z dobírací hromádky. 

Jakmile zbývá ve hře jen posledních 9 destiček, nastává konec hry.

Darwin_Blog_kolaz_600x222_v01.jpg

Nyní už znáte všechno podstatné k hraní a zbývá pár slov k bodování.

Pro usnadnění počítání bodů je ve hře bodovací bloček, který napoví, jak postupovat při vyhodnocování úspěšnosti. Hráči nejprve sečtou viditelné vítězné body zvířat i osobností, které se nacházejí na jejich desce přírodovědce. Pokud jste v průběhu hry zakryli zvíře s body, bohužel za něj již body nezískáváte. Některé destičky vám v průběhu hry umožnily získat žetony kompasů. Na jiných se zase nacházel symbol záznamu v podobě jakési mapy. Nyní pronásobíte počet viditelných symbolů záznamu s počtem získaných kompasů a zapíšete výslednou hodnotu. Dále si přičtete 5 bodů za každou publikaci. Přidáte body za teorie. Hráč, který má v držení figurku Darwina získává další 2 body navíc. A to je vše, přátelé. Sečteno a máme vítěze!

Podívejte se na náš videonávod:

Co najdeme v krabici

Po stopách Darwina je graficky i fyzickým provedením vskutku pastva pro oči i ruce. Destičky zvířat mají nádhernou grafiku, deska výpravy je přehledná, vše má své místo a ocenit musím také nápovědy, které vám připomínají, za co získáte publikace či teorie. Stejně tak na desky hráčů je radost pohledět. Každá deska má svou vlastní grafiku a unikátní sadu zvířat, přesto jsou kresby tak šikovně zapracované, že vůbec neruší při hře. Desky jsou zpracované tak, že by jeden na první pohled opravdu věřil, že se jedná o knihu. A i na nich má všechno své místo. Pomocníci, kompasy i teorie. Pokud se vám něco na desku nevejde, znamená to jednoduše, že už si to nesmíte vzít. Jedinou výjimku tvoří publikace, které se ukládají na sebe.

Celá krabice je upravena tak, aby v ní všechny komponenty měly své místo. Najdete tak výřez na destičky zvířat, teorií i látkový pytlík na uložení drobných komponent.

Rozplývat se dál nad krásou ilustrací a komponent už nemá smysl. Namísto toho ještě vypíchnu Cestovní deník. V něm si můžete ve třinácti bodech přečíst zajímavosti o Darwinově plavbě. A krom toho se také můžete podívat na zajímavosti o každém ze 64 zvířat ve hře. Věděli jste například, že Leguán zelený 96 % svého života nedělá nic? Ten se panečku má :)

Darwin_Blog_kolaz02_600x222_v01.jpg

Rodinná hra pro každého

Po stopách Darwina odehrajete za půl hodiny a hru si tak v klidu zahrajete s bandou dospělých na odpočinkové hraní, ale využijete ji i na hraní s dětmi. Doporučený věk je 8+, nicméně i mladší hráči si zde přijdou na své. Hra je totiž ve své podstatě hodná a k vítězství vám může pomoci kterákoliv vámi zvolená destička.

Ve hře je poměrně velký prvek náhody. Už jen z toho pohledu, že na začátku náhodně vybíráte jen určité množství destiček, a tak pokud nehrajete v plném počtu pěti hráčů, může se vám snadno stát, že nutně potřebujete konkrétní destičku, která ale jednoduše ve hře není. Je s tím proto třeba počítat. Zkušenější hráči si také mohou najít prostor pro škození. Vidíte-li, že by se soupeři hodila konkrétní destička z nabídky, jednoduše se můžete postarat o to, aby na něj protihráč nedosáhl.

Celkově se však jedná o velmi příjemnou herní záležitost, která bude bavit děti i dospělé.

České hry a kvalitní hračky Dino Toys
Jsme česká rodinná firma. Naše práce je naším posláním. Tvoříme a rozvíjíme svět fantazie již 30 let.
Návody her online
Garantovaná záruka kvality
Doprava zdarma od 699 Kč
Hry od českého výrobce